Kolacja z lasu na stół
Kolacja z lasu na stół

W sobotę 12 października o godzinie 18:00 odbędzie się już trzecia edycja wyjątkowej Kolacji z Lasu na Stół, organizowanej w TU.tejszych progach.

Sześć dań w menu Filipa Cwojdzińskiego (TU. REStAURANT) i wspaniałych Gości: Pawła Salamona (Pałac Mierzęcin) i Khasha Erdene (Restauracja Monka): jesienne dary lasu, dzikie ryby, dziczyzna, grzyby oraz leśny deser.

O selekcję win i alkoholi zadba TU.tejszy Sommelier Norbert Ludwiczak

A to wszystko przy muzyce na żywo, w prawdziwie jesiennej atmosferze.

Menu Kolacji z Lasu na Stół III

Amuse Bouche

Grzyby, wafel, sherry vinegar

I

Topinambur, winogrona, orzechy, leśne zioła
Château le Grand Verdus Semillon 2019

II

Tortellini, dynia, kasztan, szałwia, beurre noisette
Michel Fonne Pinot Gris 2018

III

Consommé cebulowe, krokiet, duxelle, oliwa tymiankowa

IV

Złota troć, skorzonera, żołędzie, veloute z czeremchy zwyczajnej
Weedenborn Chardonnay 2022

Intermezzo

Żurawina, czekolada, sosna
Pianka mleczna z kasztana, syrop z jodły, rum, orzechy

V

Comber z jelenia, ziemniak, nori, siedzuń sosnowy, jus
Rottensteiner Classico Schiava 2023

VI

Orzechy laskowe, owoce leśne, czekolada
Gonzales Byass Pedro Ximenez

Petit four

Pate de fruit
Miso
Dzika róża

O Szefach Kuchni

Filip Cwojdziński

TU.tejszy Gospodarz

Szef kuchni TU. REStAURANT, który swoje doświadczenie zdobywał w gwiazdkowych restauracjach w Manchesterze i irlandzkim Wexford.
W 2023 i 2024 roku TU. REStAURANT pod kulinarną egidą Filipa zdobyło i utrzymało wyróżnienie MICHELIN Bib Gourmand Award. Kolacja z Lasu na Stół to jedno z ulubionych wydarzeń Filipa, które odbywa się już trzeci raz w TU.tejszych progach. Filip uwielbia dziczyznę i las, a jesień to jego ulubiona pora roku.

Paweł Salamon

Szef Kuchni Restauracji Destylarnia Pałac Mierzęcin

Wyznaje zasadę, że aby osiągnąć sukces, trzeba mieć pasję, być cierpliwym i konsekwentnie inwestować w przyszłość. Wraz z zespołem kuchni opiera filozofię gotowania na zasadach – zdrowo i prosto. Trener i mentor adeptów sztuki kulinarnej do EuroSkills oraz WorldSkills, nauczyciel przedmiotów zawodowych. Jego balansem w życiu są biegi długodystansowe, gdzie poszukuje nowych pomysłów na kolejne wyzwania kulinarne i zawodowe.

Khash-Erdene

Szef Kuchni Restauracji MONKA Toruń

Początki kariery kucharskiej spędził w Toruniu i Warszawie, później wyjechał do Wielkiej Brytanii, gdzie zdobywał doświadczenie i szlifował umiejętności w lokalnych restauracjach przez ostatnie 13 lat. Od niedawna Szef Kuchni w restauracji MONKA Toruń.

Cena za menu z selekcją alkoholi: 670 zł / osoba
Cena za menu bez selekcji alkoholi: 420 zł / osoba
*Przy rezerwacji obowiązuje przedpłata

Zapraszamy do TU. REStAURANT

Rezerwacje:

 +48 887 222 121

TU. REStAURANT
ul. Grunwaldzka 34a, 60-786 Poznań

    Wybierz menu:

    Twoja rezerwacja:

    Twoje dane:

    Dane do faktury:

    * - pola obowiązkowe

    turestaurant poznań logo