W sobotę 12 października o godzinie 18:00 odbędzie się już trzecia edycja wyjątkowej Kolacji z Lasu na Stół, organizowanej w TU.tejszych progach.
Sześć dań w menu Filipa Cwojdzińskiego (TU. REStAURANT) i wspaniałych Gości: Pawła Salamona (Pałac Mierzęcin) i Khasha Erdene (Restauracja Monka): jesienne dary lasu, dzikie ryby, dziczyzna, grzyby oraz leśny deser.
O selekcję win i alkoholi zadba TU.tejszy Sommelier Norbert Ludwiczak
A to wszystko przy muzyce na żywo, w prawdziwie jesiennej atmosferze.
Menu Kolacji z Lasu na Stół III
Amuse Bouche
Grzyby, wafel, sherry vinegar
I
Topinambur, winogrona, orzechy, leśne zioła
Château le Grand Verdus Semillon 2019
II
Tortellini, dynia, kasztan, szałwia, beurre noisette
Michel Fonne Pinot Gris 2018
III
Consommé cebulowe, krokiet, duxelle, oliwa tymiankowa
IV
Złota troć, skorzonera, żołędzie, veloute z czeremchy zwyczajnej
Weedenborn Chardonnay 2022
Intermezzo
Żurawina, czekolada, sosna
Pianka mleczna z kasztana, syrop z jodły, rum, orzechy
V
Comber z jelenia, ziemniak, nori, siedzuń sosnowy, jus
Rottensteiner Classico Schiava 2023
VI
Orzechy laskowe, owoce leśne, czekolada
Gonzales Byass Pedro Ximenez
Petit four
Pate de fruit
Miso
Dzika róża
O Szefach Kuchni
Filip Cwojdziński
TU.tejszy Gospodarz
Szef kuchni TU. REStAURANT, który swoje doświadczenie zdobywał w gwiazdkowych restauracjach w Manchesterze i irlandzkim Wexford.
W 2023 i 2024 roku TU. REStAURANT pod kulinarną egidą Filipa zdobyło i utrzymało wyróżnienie MICHELIN Bib Gourmand Award. Kolacja z Lasu na Stół to jedno z ulubionych wydarzeń Filipa, które odbywa się już trzeci raz w TU.tejszych progach. Filip uwielbia dziczyznę i las, a jesień to jego ulubiona pora roku.
Paweł Salamon
Szef Kuchni Restauracji Destylarnia Pałac Mierzęcin
Wyznaje zasadę, że aby osiągnąć sukces, trzeba mieć pasję, być cierpliwym i konsekwentnie inwestować w przyszłość. Wraz z zespołem kuchni opiera filozofię gotowania na zasadach – zdrowo i prosto. Trener i mentor adeptów sztuki kulinarnej do EuroSkills oraz WorldSkills, nauczyciel przedmiotów zawodowych. Jego balansem w życiu są biegi długodystansowe, gdzie poszukuje nowych pomysłów na kolejne wyzwania kulinarne i zawodowe.
Khash-Erdene
Szef Kuchni Restauracji MONKA Toruń
Cena za menu z selekcją alkoholi: 670 zł / osoba
Cena za menu bez selekcji alkoholi: 420 zł / osoba
*Przy rezerwacji obowiązuje przedpłata
Zapraszamy do TU. REStAURANT
Rezerwacje:
+48 887 222 121
TU. REStAURANT
ul. Grunwaldzka 34a, 60-786 Poznań